fbpx
Fiskeutstyr Sølvkroken

Hvordan velge riktig fiskeutstyr?

Noe av det som er så gøy med å fiske, er at alle kan få det til, og du trenger heller ikke så mye utstyr for å komme i gang! Du kommer langt med et allround fiskesett, men når du først er hekta, ønsker du kanskje å utvide «utstyrslageret» litt.

Balanse

For å velge riktig utstyr, er det viktig å tenke på hva slags fiske du vil prøve. Er det sjøørret? Gjedde, eller kanskje laks? Dersom du tilpasser utstyret til type fiske, lover vi mer fisk og større opplevelser. Utstyr som passer fisket du skal prøve, kalles balansert utstyr. Stang, snelle og sluk må stå i forhold til hverandre, og type fiske avgjør altså hva du bør velge.

Slukvekt

Skal du lure fjellørreten, er det naturlig å bruke sluker fra 2 til 12 gram. Er du på jakt etter torsk og sei fra svaberg, kan du bruke sluker fra 20 til 60 gram. Slukvektene er derfor også et godt utgangspunkt for valg av stang. Alle haspelstenger har påtrykt hvilken slukvekt de er beregnet for fiske med.

Stanglengde

Fiskestangas lengde oppgis i fot, enten det er en haspelstang (som er den vanligste type stanga) eller en havfiske- eller fluestang. 1 fot er cirka 30 cm. Sjøfiskestenger er ofte beregnet for slukvekter fra 10 til 50 gram, da er det gjerne stenger i 8’, 9’ og 10’ som gjelder. Laksestenger er ofte enda litt lenger. Vanlig ferskvannsfiske regner vi som litt «lettere», typisk stanglengde her er fra 6’ til 9’.

Teleskopstang

Husk også på at stanglengden er en smakssak. Med en 9’-stang kaster du lengre og har mer stang til å «kjøre» fisken på. Samtidig vil du oppleve at den er upraktisk i en liten bekk der du vil lokke fjellørreten med lette spinnere. Her passer det kanskje bedre med en teleskopstang, det vil si en stang som kommer i én del og kan slås sammen for superenkel transport i hånda eller sekken.

Materialer i stanga

Tidligere ble nesten alle stenger bygget i glassfiber. Etter hvert har karbon og grafitt tatt mer over, og stengene har blitt både tynnere og lettere med mer «snert» i kastet. Glassfiber er likevel et utrolig solid materiale, og derfor består de fleste stenger i dag av en blanding av glassfiber og grafitt. Trenger du en stang som må skal tåle tøff behandling, velg en med høy prosentandel glassfiber.

Unngå slag mot stanga

Fisker du mye, setter du nok pris på karbonstengenes fantastiske styrke og aksjon, men disse må behandles forsiktig. Unngå skarpe kanter og slag mot stanga. Slik sikrer du stanga et langt liv, og deg selv flere gode fiskeopplevelser!

Valg av snelle

Snella bør også passe til type fiske og balansere med resten av utstyret. I dag er så godt som alle haspelsneller deler av en snelleserie. Generelt kan vi si at det laveste tallet i en slik serie, er den minste snella. En enkel måte å velge riktig snelle på, er å se hvor mange meter sene av den tykkelsen du har tenkt til å fiske med, det er plass til på snella. Dette står trykt på selve spolen, og det bør være plass til minimum 150 meter med sene av ønsket tykkelse.

Valg av sene

Fiskesena er bindeleddet mellom fisker og fisk. Den skal både holde på fangsten, men også presentere fiskeredskapen godt slik at det faktisk blir noe fisk på sluken! Sena må være sterk og lett å knytte, samtidig som den har høy bruddstyrke. En god sene skal også være så smidig at den glir lett gjennom stangringene under kastet. Sølvkroken Ultra er produsert i førsteklasses japansk råmateriale. Sena gir maksimal styrke og er meget motstandsdyktig mot slitasje. Sølvkroken Ultra finnes i størrelser fra 0,165 mm (bruddstyrke 2,1 kg) til 0,490 mm (bruddstyrke 17,2 kg). Her kan du se en oversikt over de vanligste fiskeknutene og Sølvkrokens sener.

Tips til senevalg

  • For fiske med lett utstyr i ferskvann: 0,15-0,20 mm senetykkelse.
  • Vanlig ferskvannsfiske: opptil 0,20 mm.
  • Sjøørretfiske: opptil 0,30 mm.
  • Gjeddefiske: 0,35-0,40 mm.
  • Laksefiske: 0,35-0,50 mm.
  • Svaberg/sjøfiske: 0,30-0,40 mm.

Valg av sluk

Velg sluk utfra hvilken gramvekt den har; denne skal igjen passe type fiske. Noen av Sølvkrokens sluker er utviklet for å være optimale allroundsluker, som for eksempel Spesial Classic til ferskvannsfiske, og Stingsilda til sjøfiske. Andre er spesialdesignet til én type fiske (men du kan selvsagt også oppleve å få andre arter!), som Storlaksen til laksefiske, Torungen og Morild Seatrout til sjøørretfiske og Slukhals til torsk.

Sluksett

Sølvkroken har også mange sluksett. I disse har vi plukket ut våre favoritter til de ulike typene fiske, for eksempel til fjellfiske og til fiske etter sei og lyr. De fleste fiskere har sine favorittfarger og mønstre, men som alltid, både når det gjelder fisking og livet generelt: ingen regler uten unntak. Ønsker du likevel noen fargetips til slukvalget, har vi samlet noen generelle regler her.

Husk fiskekort

Et siste stalltips for å velge riktig fiskeutstyr, er selvsagt også å besøke en lokal fiske- og friluftsforhandler. Her kan du ofte treffe på kunnskapsrike fiskeeksperter som hjelper til med å velge riktig utstyr. Mange kan også by på lokalkunnskap og tips, for eksempel om gode fiskevann, samt selger fiskekort eller vet hvor du kan få tak på dette.

Skitt fiske! 

logo-solvkroken

Vi i Sølvkroken ønsker å gi deg en unik opplevelse, til dette bruker vi informasjonskapsler (cookies) og pixels. Dette bidrar til at du skal få en skreddersydd opplevelse. Ved å trykke «Accept» godkjenner du bruken av cookies og pixels.