fbpx
Isfiske røyefiske isbor

Slik velger du riktig isbor

Vi har laget en enkel guide som viser hva du må tenke på før du investerer i et isbor til spennende isfiske i vinterhalvåret.

Valg av isbor

Før du kjøper isbor, kan det være lurt å tenke gjennom to ting:
– hvor skal det brukes?
– hvilke fiskearter skal du fiske mest etter?

Isbor til ferskvannsfiske

Isbor navngis etter hvor stor diameter det er på hullet som bores. Til ferskvannsfiske er det som oftest nok med et 110 mm bor, det vil si at de lager et hull med diameter på 11 cm. Dette vil være stort nok til å få opp både abbor-, røye- og ørretfangst.

Hvor skal du fiske?

Fisker du målrettet etter gjedde eller lake, eller skal du prøve lykken i et vann med store røyer? Da kan det være lurt å gardere deg med et litt større bor, også i ferskvann, for eksempel et på 130 mm.  Det minste boret er enklere å bære med seg enn de største modellene vi har, men kjører du snøskuter til vannet eller parkerer like ved, så har kanskje ikke det så mye å si. Skal du derimot ha med deg isboret i pulken til fjells, så vil kanskje vekten telle mer.

Forlenger til isboret

I ferskvann kan isen fort bli over en meter tykk, på fjellet enda mer. Til fjellfiske, uansett hvor i Norge du skal fiske, så kan det være lurt å ha med seg en forlenger (eller to!) til boret. Sølvkrokens forlengere er i god kvalitet og har et sikkert låssystem (slik at du ikke risikerer at boret forsvinner ned i vannet …).

Isbor til sjøfiske

Til sjøfiske regnes 130 mm som et minimum. Også her kommer det litt an på hva du fisker etter, og hvor stor fisk som finnes i området. Har du gått for minimumsanbefalingen her, vil du slite litt om en 5 kilos torsk skulle hugge på, så til målrettet sjøfiske er det mer vanlig å gå for isbor med størrelse på 150 eller 200 mm.

Adapter

Visste du at det går an å bruke ditt Sølvkroken isbor med en drill? Vi har et adapter som gjør at du kan koble det «manuelle» isboret ditt til drillen, og slik får du et «motorisbor». Se hvordan dette funker her! Dette er også svært populært hos isfiskere som er med på konkurranse, hvor en kanskje må bore mellom 40 og 100 hull (!) på leting etter de beste fiskeplassene.

TODELT ISBOR: Bildet viser Sølvkroken isbor aktiv XL.

Isbor fra Sølvkroken

Sølvkroken har (2023/2024-sortimentet) et allroundisbor som kommer i størrelsene 110,130, 150 og 200 mm. Vi har også et isbor som heter Sølvkroken isbor aktiv, dette kommer i de samme størrelsene, men koster litt mer enn det første isboret. I tillegg har vi Sølvkroken isbor aktiv XL, dette todelte isboret er designet for å takle istykkelser over 60 cm og kommer i 130 mm og 150 mm. Se alt isfiskeutstyret fra Sølvkroken her.

Vedlikeholdstips

Husk på at skjærene på isborene er svært skarpe! Ha alltid beskyttelse på skjærene under transport og når det ikke er i bruk. Det kan også være lurt å ha med seg et reserveskjær, samt verktøy for å skifte skjær, som en skiftenøkkel.  Har du fisket i sjøen, kan det også være lurt å skylle boret med ferskvann når du kommer hjem. For øvrig har våre isbor en godt lakkert overflate, noe som reduserer isdannelse og også fungerer preventivt mot rustangrep.

Les mer

Slik kommer du i gang med isfiske
Husk sikkerheten på isen (ekstern lenke til Nordic Outdoor.no)

Toppfoto: Therese N. Andersen.

logo-solvkroken

Vi i Sølvkroken ønsker å gi deg en unik opplevelse, til dette bruker vi informasjonskapsler (cookies) og pixels. Dette bidrar til at du skal få en skreddersydd opplevelse. Ved å trykke «Accept» godkjenner du bruken av cookies og pixels.